Het is voor het eerst dat Toorops liefde voor Van Gogh onderwerp is van een tentoonstelling. In het Kröller-Müller Museum zijn zo’n zestig werken van Charley Toorop te zien, waarvan een deel zelden is getoond.
Ook al heeft het werk van Charley Toorop een geheel eigen oorspronkelijkheid en kracht, dat wil niet zeggen dat zij geen oog heeft gehad voor het werk van andere kunstenaars. Integendeel. Toorop bewonderde de schilderkunst van Bart van der Leck en Piet Mondriaan, maar ook van buitenlandse tijdgenoten zoals Georges Braque, Pablo Picasso en Fernand Léger. Toch heeft Vincent van Gogh volgens haar- zelfs meer dan haar vader Jan Toorop – aan de wieg gestaan van haar kunstenaarschap en ze heeft hem haar hele leven bewonderd. Zijn werk was voor haar ‘de doorbraak naar een nieuwe wereld’.
Charley Toorop in het Krüller-Müller Museum
Net als Van Gogh neemt Charley Toorop een bijzondere plek in de collectie van het Kröller-Müller Museum in. Helene Kröller-Müller en haar kunstadviseur zagen in beide kunstenaars iets hogers, omdat zij ‘onbeïnvloed door den tijdgeest eigen wegen zijn gegaan’. Het Kröller-Müller Museum is in het bezit van de grootste museale verzameling van het werk van Charley Toorop.
Chatten met Charley
Wil je meer weten bij een kunstwerk van Charley Toorop? Tijdens ‘Chatten met Charley’ zijn publieksbegeleiders korten momenten op zaal en gaan ze met je in gesprek over het kunstwerk, het leven van Charley Toorop en de invloed van Vincent van Gogh. 30 minuten voor aanvang van ‘Chatten met Charley’ wordt in het museum omgeroepen bij welk kunstwerk het gesprek plaatsvindt.